вторник, 19 май 2015 г.

АНДИ МАКДЕРМЪТ - Храмът на боговете



АВТОР: Анди Макдермът
ЗАГЛАВИЕ: Храмът на боговете / Temple Of The Gods
ИЗДАТЕЛСТВО: Ибис
ПРЕВОД: Коста Сивов
Година на българското издание: 2015
Година на първото издание: 2012
Страници на БГ изданието, меки корици: 452
Жанр: Приключенски, Трилър, Митология, Фантастика
Рейтинг в GOODREADS: 4.12 / 5 от 1 643 гласували
Цена: 15.90 лв


Запознайте се с Еди Чейс и Нина Уайлд... ако все още не сте го сторили. Това е най-забавната и най-преследваната двойка англичанин/американка в света. Еди е бивш командос от британските елитни части, а Нина е археоложка, която до момента е открила не само топлата вода, но и митологични места като Атлантида, Ел Дорадо, Гробницата на Херкулес, Залата на записите под пирамидата в Гиза и какво ли още не. В момента двамата работят за Агенцията за световно наследство и се грижат именно подобни световни ценности, които освен изключителен античен чар, крият в себе си и неподозирани сили, да не попаднат в ръцете на лошите. А като за роман от подобен тип, такива има в изобилие. 

Казано накратко нещата стоят по следния начин: Нина е изгубила три реликви - малки статуетки, - които се предполага, че водят началото си от древна Атлантида. Еди обикаля земното кълбо, като се опитва да избяга от лапите на закона, който е по петите му заради убийство, което англичанинът не е извършил. Същевременно с това се опитва да намери и неутрализира мъжа, отговорен за настоящото му положение на беглец. Нещата се преобръщат пагубно с краката надолу, когато в играта се включва и изключително могъща международна организация, която е решила да определи посоката, в която човечеството ще се развива от тук насетне. Става ясно, също така, че съществува артефакт, който крие в себе си тайната как се е зародил животът на планетата.

Анди Макдермът е писател, който залага на динамиката в романите си и остава настрана ненужните пълнежи и лирични отклонения. Героите му са истински, живи и изпълнени с бодро чувство за хумор. Действието препуска на всяка една страница от този роман и това е така до самия му край. Митологичните и фантастичните елементи са умело преплетени с реалността и се е получила една приятна смес ала Индиана Джоунс.

За мен най-силната страна на тази книга са нейният главен герой Еди Чейс и невероятното му чувство за хумор, което той постоянно предлага на читателя, както и единият от антагонистите в романа - бившият наемник Александър Стайкс, който е перфектният злодей за един приключенски блокбъстър. 

Изключително горещо препоръчвам за феновете на Индиана Джоунс, Джеймс Бонд и романите на Клайв Къслър. 

Оценка: 10/10  

Няма коментари:

Публикуване на коментар