сряда, 7 януари 2015 г.

F. PAUL WILSON - REPAIRMAN JACK #5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10



2014 година ми беше особено силна в четенето (а и не само) на американското светило на "праведната" литература Ф. Пол Уилсън. В това ревю съм се опитал да систематизирам част от книгите му, които погълнах за не особено дълъг период и продължавам да поглъщам. Всички те са от поредицата за Майстор Джак - онзи симпатичен млад мъж, който отказва да се подчинява на законите на Американското правителство и живее според свои собствени, доста по-привлекателни от установените. 


#5: Hosts 



Почти всяка книга за Майстор Джак ни сблъсква с 2 сюжетни линии - едната малко или много е свързана с The Otherness (онова симпатично място, на което слънце не огрява), а другата с някаква "поправка", която главният ни герой трябва да осъществи. Та Джак се среща отново със сестра си Кейт, която не е виждал от петнадесет години, и тя го моли да й помогне в частното й разследване на "групата", в която приятелката й Жанет участва. Тази група се оказва нещо подобно на секта (Уилсън, също като мен, явно е фен на сектите; в по-долните редове ще се убедите в думите ми) и всичко в нея е обгърнато от мистерия. Разкритията, които Джак прави в края на романа, са ужасяващи. 

В другата сюжетна линия, докато си пътува с влака, Джак попада в странна ситуация - един от пътниците открива стрелба. Героят ни се вижда принуден да се намеси. Това, естествено, не е особено приятно за него, защото той се опитва да стои винаги в сянка и извън полезрение, далеч от органите на реда (и каквито и да било други органи). Още по-интересно става, когато се оказва, че във влака пътува и един от журналистите на известен таблоид, който си поставя за основна цел да открие Тайнствения спасител и да го изобличи пред обществото (за да може този спасител да си получи заслужената слава).


#6: The Haunted Air  



Много ми харесва как Уилсън вкарва в романите си някакви интересни теми, които вълнуват обществото откакто свят светува. В шестата част за Майстор Джак това е гадателството. Дадените факти и примери от този занаят разкриват доста от човешките заблуди. Действието на книгата се развива в имението "Менелаус" (поредната препратка към другата поредица на Уилсън "Цикъл за Врага), а това от своя страна предполага къща, обитавана от духове. Предположението се оказва вярно, а романът е истинска наслада за феновете на призраците и динамичните сюжети. 


#7: Gateways


Седмата книга е една от най-динамичните и най-пряко свързани с The Otherness. Джак получава обаждане от брат си Том, че баща им е претърпял катастрофа и е в кома в болница във Флорида. Това отвежда героя ни в Гейтуейс - място, където богатите пенсионери могат да си купят имоти и да прекарат края на дните си в охолство. Странното обаче е, че все повече от собствениците започват да умират. Джак си задава въпроса дали баща му е жертва на случаен инцидент или на добре планирана атака. Нещата стават още по-сложни, когато се намесват и странните обитатели на Блатата - деформирани човешки същества с определени таланти и отвратителни цели. 
За любознателните: обитателите на Блатата са същите онези "симпатични" мутанти от новелата на Уилсън "Боровата пустош", която е вдъхновена от Х. Ф. Лъвкрафт. 


#8: Crisscross



Тук Джак се сблъсква с Църквата на дорменталистите - секта (отново), която доста от читателите на поредицата определят като вдъхновена от тази на сциентолозите. Самият Уилсън оставя феновете си сами да си правят заключения и не дава становище по въпроса. Както и да е, дорменталисти са едни от най-влиятелните хора в света, а Джак е нает да открие сина на непозната старица. За целта трябва да се внедри в тази организация, което не е никак лесно начинание, и да си свърши работата. В процеса обаче научава ужасни тайни, отново свързани с The Otherness.

От друга страна пък с Джак се свързва монахиня, която някой изнудва. Този някой има снимки, изобличаващи я в скверни дела. Жената наема нашия герой да открие кой е изнудвачът й и да направи всичко по силите си, за да му отнеме "доказателствата". 


#9: Infernal


Дотук в поредицата се срещнахме със сестрата на Джак - Кейт, с баща му - Том старши, а сега е време да се запознаем и с брат му - Том младши. Противно на очакванията, по-големият брат на нашия герой се оказва пълен задник, който се интересува единствено от своето собствено благоденствие и от нищо друго. Том убеждава Джак да се впуснат в морско приключение в търсене на древен артефакт, което не завършва никак добре. Нещата са на живот и смърт и определено не всички ще излязат живи от ситуацията. 


#10: Harbingers


Поредният много динамичен роман в поредицата. От тази книга нататък Уилсън задълбочава темата за The Otherness и общо взето тя става основната в тази и в последващите я книги. Джак е нает да открие отвлечената племенница на свой приятел, когато се натъква на организация, служеща на Съюзника (противовесът на The Otherness). Дали обаче приказката, че врагът на моя враг е мой приятел ще се окаже вярна, не е ясно. 


В заключение бих казал, че всяка от тези книги е истинско удоволствие за сетивата. Романите, макар и обемни, са изпълнени с действие и динамика. Сюжетите и героите са интересни и много добре изградени. Постоянните препратки към "Цикъл за Врага", общите персонажи и събития допринасят допълнително за удоволствието от четенето. Стилът на Уилсън, който е много увлекателен, ни понася на вълните си и не ни пуска, докато не достигнем и последната страница на всяка отделна книга. 

ОЦЕНКА: 10/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар