събота, 22 ноември 2014 г.

BENTLEY LITTLE - The Revelation




АВТОР: Бентли Литъл
ЗАГЛАВИЕ: Откровение / The Revelation
ИЗДАТЕЛСТВО: St. Martin`s Press
Първо издание: 1990
Година на изданието на Headline: 1993
Страници: 313
Жанр: Хорър
Награди: BRAM STOKER
Рейтинг в GOODREADS: 3.62 / 5 от 1 088 гласували


От доста време насам съм запознат с името Бентли Литъл - как няма като истинските хорър писатели в днешно време не са особено много (сещате се, че не включвам разни ърбън фентъзи напъни и дарк-романс измишльотини в този жанр, за който сериозни писатели са се борили десетилетия, за да бъде и пребъде). Та за господин Литъл знаех, че е американски писател, творящ в любимия ми жанр, който се ползва с уважението на имена като Стивън Кинг и Дийн Кунц. Всъщност той е откритие на втория, а първият го харесва доста и не пропуска възможност да се изкаже ласкаво за него.

Първата ми среща с Бентли Литъл беше на страниците на антологията "999". Там той се представя с разказа си "Театърът". По мое скромно мнение това е едно от най-добрите произведения както в споменатата колекция, така и в жанра въобще (рядко си позволявам такива гръмки заключения, но творбата си я бива). Господин Литъл ме впечатли с изключително майсторското си представяне на историята, на героите, на техните емоции и чувства чрез един доста интересен похват - хем сценичен, хем мистериозен. 

"The Revelation" е първият роман на Бентли Литъл. Признавам, че три са причините, за да си купя тази книга - впечатленията ми от "Театърът", наградата "Брам Стокър", на която е носител, и фактът, че книгата беше с твърди корици. Доста плахо подходих към това първо отроче на американеца. Страхувах се, че всичко хубаво, което очаквах от автора, ще е само празни надежди. Много често високите очаквания са грубо попарени.

За огромно мое щастие "The Revelation" се оказа една от най-приятните изненади за мен през 2014 година. Това е един роман, който съдържа всичко, което моята хорър-душичка желае - малък град, мистерия, много убийства, не един, а двама свещеници за главни герои, напрежение и какво ли още не. Литъл има страхотен стил - много увлекателен и лек, но същевременно не е нито плосък, нито прозрачен. Сюжетът може да се опише с няколко думи - от малко градче започват да изчезват хора, други са убивани по необичайни и странни начини, а полицията (както и всички останали) няма идея какво се случва. Ще се разгадае ли ужасната мистерия и ще надделее ли доброто над злото - отговори на тези въпроси може да даде само един човек и той е Бентли Литъл. 

Изключително силен роман - за мен това е едно от най-добрите произведения в хоръра.

Препоръчвам за фенове на:
- Стивън Кинг - "Сейлъмс Лот"
- Дийн Кунц - "Вуду"      

Оценка: 10/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар