вторник, 26 август 2014 г.

СЮЗАН КОЛИНС - Сойка-присмехулка (ИГРИТЕ НА ГЛАДА # 3)



АВТОР: Сюзан Колинс 
ЗАГЛАВИЕ: Сойка-присмехулка / Mockingjay
ИЗДАТЕЛСТВО: Екслибрис
ПРЕВОД: Деница Райкова
Година на българското издание: 2011
Година на първото издание: 2010
Страници на БГ изданието, меки корици: 379
Жанр: Фантастика, Дистопия, Юношеска
Признания: LOCUS - 9 място; ANDRE NORTON номинация
Рейтинг в GOODREADS: 4.03 / 5 от 1 281 214 гласували
Цена: 14.90 лв


Няма да се впускам в излишни приказки относно третата книга "Сойка-присмехулка" от поредицата на Сюзан Колинс "Игрите на глада". Не че нямам желание да изпиша 15 страници с празни приказки, но просто "доброто възпитание" не ми го позволява. Какво да ви кажа! Америка е страна, която може да пре... цака (вие да не си помислихте, че ще напиша нещо друго) всяко хубаво нещо. Та, първите две книги от поредицата бяха много добри. Вярно, бяха си пълен комерс, но за сметка на това качествен комерс (щото има и доста некачествен, ама няма да изпадам в подробности). 

Сюзан Колинс е чудесна писателка, с много приятен и увлекателен стил. Нека не подценяваме това качество - има велики творци, на които не им върви "приказката". В тази трета част обаче си личи, че е била притискана от срокове и напрежението й е било в повече. Резултатът, лично според мен, не е никак задволителен. След много силна първа част и разбиваща втора, очаквах "Сойка-присмехулка" да е явление в новата дистопична фантастика. Да, ама не! Книгата прилича на "осмукана от пръсти" проза, която към последните стотина страници заприличва на нещо. 

Лично аз съм разочарован от завършека на една много добра поредица. Очаквам филмите, базирани на тази последна книга. Те ще бъдат два. Надявам се да са доста по-добри от хартиения си вариант.

Оценка: 5/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар