сряда, 21 май 2014 г.

ДЕЙВИД МОРЕЛ - Призрачни светлини



АВТОР: Дейвид Морел
ЗАГЛАВИЕ: Призрачни светлини / The Shimmer
ИЗДАТЕЛСТВО: Хермес
ПРЕВОД: Иван Атанасов
Година на българското издание: 2010
Година на първото издание: 2009
Страници на БГ изданието, меки корици: 368
Жанр: Трилър със свръхестествени елементи
Рейтинг в GOODREADS: 3.31 / 5 от 698 гласували
Цена: 11.95 лв


Да, това е същият онзи Дейвид Морел, който преди малко повече от тридесет години създаде емблематичния образ на Джон Рамбо в своя дебютен роман "Първа кръв", дал началото на един франчайз, който продължава да интригува феновете и до днес. Мнозина са наясно, че Морел е страхотен писател, чиито трилъри се харчат като топъл хляб и редица светила в литературата се надпреварват да се изказват ласкаво за него и за книгите му. Малцина обаче навярно са чували, че канадецът пише също така хоръри и произведения със свръхестествени елементи, каквото е и "Призрачни светлини". 

Романът е отчасти базиран на истински истории и събития. За това повече разказва самият Морел в послеслова към книгата, аз няма да разкривам подробностите, за да не лишавам бъдещите читатели от това удоволствие. Та книгата е написана много стегнато и динамично. Действието препуска постоянно, без спирка и отклонение от магистралата на събитията. Морел определено не си пада по "празните приказки", той удря с всичка сила, като не оставя читателите си нито за миг да отклонят поглед от написаното. Такива автори обичам и такива книги. 

Феноменът, известен (в романа) като Светлините на Ростов, е явление, което всеки иска да наблюдава, но на малко от хората им се удава подобна възможност. Малкият град е превърнат в туристическа атракция и всеки ден мястото е посещавано от най-различни хора, търсещи задоволяване на любопитството си, изцеление или решение на проблемите си. 

Служителят на реда Дан Пейдж научава, че съпругата му го е изоставила без да му обясни защо. Жената си е тръгнала ей-така, неочаквано (съгласен съм, че жените правят нелогични неща, но тук си е доста странно!). Мъжът разбира, че досегашната му спътница в живота се намира на място, наречено Ростов. Дан веднага се качва на личния си самолет и отлита към тази дестинация (какво ли не правим ние, мъжете, за половинките си), за да търси отговори от съпругата си. За огромна негова изненада, вместо търсените разяснения, господин Пейдж попада в клопката на редица мистерии, за които никой не му предлага отговори. Жена му се държи странно, терорист напада туристите - дошли да видят светлините, - и избива голям брой от тях, местният полицейски началник се държи резервирано към Дан, като го смята за лош съпруг... 

В цялата работа са намесени и военни, които възраждат стара база и подновяват проект, започнат още от Първата световна война... 

Дали Хитлер и момчетата му не стоят зад всичко свързано със странните светлини и странната музика, идваща от тях (или от някъде другаде)? Отговорите на тези и други въпроси - на страниците на "Призрачни светлини" от Дейвид Морел. 

Не мога да не похваля преводача на книгата Иван Атанасов, който отново е свършил чудесна работа и ни е "претворил" този диамант на Морел за нас читателите по един невероятен начин!

ИНТЕРЕСНО: Джеймс Дийкън, актьорът, който е персонаж от разказа на Морел "Мъртъв образ", се завръща отново в този роман. Джеймс Дийкън е образ, вдъхновен от актьора Джеймс Дийн. 

Оценка: 10/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар