събота, 17 май 2014 г.

ДИЙН КУНЦ - Шадоу Стрийт 77



АВТОР: Дийн Кунц
ЗАГЛАВИЕ: Шадоу Стрийт 77 / 77 Shadow Street
ИЗДАТЕЛСТВО: Colibri
ПРЕВОД: Надя Баева
Година на българското издание: 2014
Година на първото издание: 2011
Страници на БГ изданието, меки корици: 384
Жанр: Хорър, Фантастика, Трилър, Мистерия
Рейтинг в GOODREADS: 3.27 / 5 от 11 318 гласували
Цена: 17 лв


Колкото и да се сменят предпочитанията на един човек през годините, има неща, които остават с него завинаги. Неща, които издържат на ударите на времето и на все по-често сменящите се моди. Лично за мен Арнолд Шварценегер и Силвестър Сталоун никога няма да остареят, колкото и да биват оплювани новите им начинания. Аз им се радвам, че продължават да радват дай-хард феновете си, към които се причислявам и аз. Подобно е положението и с един от най-любимите ми съвременни автори - Дийн Кунц. На какви ли критики не биваше подлаган в последно време и то най-осезаемо от нашите, българските фенове, които, няма да споря, са вещи във всяко едно отношение - от това да ти направят туршия, до ядрената физика и устройството на четиритактовия двигател. 

Няма да твърдя, че новите книги на американеца са връх в литературата или пък че той тепърва е започнал да открива топлата вода. Също както новите албуми на Дийп Пърпъл и Айрън Мейдън няма да са същите, така и съвременните творби на Кунц няма да са като "Пазители" и "Древният враг", на които сме се радвали толкова много. Но не трябва да се подценяват подобни автори, които имат десетки (че и стотици, ако смятаме всичките им отрочета) издадени книги и продължават да издават с пълна сила. Вярвайте ми, това никак не е случайно. 

До момента Дийн Кунц е написал безброй хубави произведения и няма никакво намерение да спре да го прави. Пожелавам му живот и здраве и много творчески вдъхновения, необходими му за да продължава да ни радва. Откъде идват идеите му и как всеки път са различни и интересни, нямам представа, но новата му книга "Шадоу Стрийт 77" отново ни отнася с пълна сила. Кунц е един от любимците ми, защото в почти всичките му романи има мистерии, динамика и странни герои. Тук отново не разочарова. Сюжетът е смазващ, идеите се прескачат една през друга, а действието ни премята постоянно.

На "Шадоу Стрийт 77" се намира луксозна жилищна кооперация, наречена "Пендълтън", която някога е била огромна къща в ренесансов стил. На периоди от точно 38 години в сградата се случват странни неща, инциденти, за които никой няма разумно обяснение. Годината е 2011 и е време да се поднови традицията. Свидетел е името на странно същество, което се появява за секунди тук и там и оставя читателя с впечатлението, че зад цялата работа се крие огромна конспирационна схема, машинация от най-високо равнище. За жалост обаче дори и подобно мащабно обяснение на странните случки не отговаря на истината, която се оказва по-голяма и от самия живот.

Имам няколко забележки към "Шадоу Стрийт 77" и те са си чисто субективни. Не ми хареса първоначалното струпване на много герои, обитаващи "Пендълтън". Доста бързо авторът ги хвърля в лапите на "случващото се" и не дава шанс на читателя да смели подадената му информация. Някои отклонения от сюжетната линия също можеха да се посъкратят или поизчистят, но аз принципно си падам по по-стегнати четива, така че едва ли хората, които обичат по-детайлни описания ще останат разочаровани. 

С "Шадоу Стрийт 77" Дийн Кунц ни изумява за пореден път и задава редица въпроси, на които човечеството търси правилните отговори от доста дълго време. Кунц е майстор разказвач и отново впечатлява със словата си. Доста добро четиво за феновете на автора и на жанра.

Оценка: 7/10 

Няма коментари:

Публикуване на коментар