вторник, 1 април 2014 г.

F. PAUL WILSON - All The Rage (REPAIRMAN JACK #4)



АВТОР: Ф. Пол Уилсън
ЗАГЛАВИЕ: Бяс / All The Rage
Година: 2000
Страници на първото издание, меки корици: 503
Цена: 7.99 USD
Българско издание: Няма (за жалост)


Когато става въпрос за писателя Ф. Пол Уилсън можем да говорим или добро, или нищо! За пореден път получаваме доказателство, че при американеца празно няма и всеки следващ негов роман е гаранция за качество. Четвъртата книга от поредицата за Майстор Джак, която носи заглавието "Бяс", е доста по-дълга от предходните и това донякъде се отразява на качествата й (естествено, не много). За първи път Уилсън си позволява да разтяга локуми на места и да ни запознава малко повече с второстепенните герои, но какво да го правиш - има хора, които обичат подобни лирични отклонения. Лично за мен това не беше минус, дори се напъвах да чета повече и повече, за да достигна до ключовите моменти в книгата. 

Определено романите (както и разказите) от поредицата за Майстор Джак могат да се четат поотделно, без да се спазва последователността им, и удоволствието от тях ще бъде максимално. Всяка книга си е със своя собствена история и си е завършена сама по себе си. За феновете на серията обаче Уилсън също се е погрижил, като е оставил купища препратки към предишните си романи - както от "Майстор Джак" поредицата, така и от "Цикълът за Врага". 

В романът "Бяс" Джак и Джиа отново се сблъскват с ракшасите - демоните от първата книга, "Проклятието", които създадоха адски много главоболия на главните герои, а Майстора едва не умря от съприкосновението си с тях. Основната тема на книгата обаче е различна - тук става въпрос за нов наркотик, който кара приемащите го да полудяват и да започват да вършат наистина жестоки неща. Освен ракшасите и наркотика, Джак е нает да се справи и със сръбски мафиот, който създава доста проблеми наоколо и на Майстора в частност. Накрая дали всичко няма да се сблъска едно о друго и да причини един огромен взрив, можете да разберете на страниците на този изпълнен с напрежение крими-трилър-хорър роман на американския гигант Ф. Пол Уилсън. 

Оценка: 9/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар