петък, 3 май 2013 г.

ДОНКО НАЙДЕНОВ - Ударите на съдбата



АВТОР: Донко Найденов
ЗАГЛАВИЕ: Ударите на съдбата
ИЗДАТЕЛСТВО: Е-Книги
Година: 2012
Страници: 286
Жанр: Хорър
Рейтинг в GOODREADS: 4.44 / 5 от 9 гласували


Искам да ви представя една книга от нашумелия в последно време наш писател Донко Найденов. Става въпрос за третото отроче на белоградчанина, което носи силното заглавие "Ударите на съдбата". След романа "Франклин Томас", който можете да прочетете безплатно от сайта на БУКВИТЕ, и сборника с хорър разкази "В капана на неизвестното" (произведенията от него можете да намерите в сайта "Откровения", но ви предупреждавам, че там са нередактирани) идва логичното продължение с настоящата колекция, състояща се от три новели в класически хорър стил, такъв на какъвто само господин Найденов е способен.

Няма да е пресилено ако кажа, че това е най-добрата книга издавана от автора; в интернет пространството можете да намерите достатъчно материали, които да потвърдят думите ми. Както вече споменах, това е един чудесен сборник от един чудесен автор. Донко Найденов определено продължава традициите, създадени от писатели като Хауърд Филипс Лъвкрафт и Едгар Алън По. На моменти брутален, на моменти изискан, стилът на автора се доближава по качество до този на съвременни легенди като Стивън Кинг, Дийн Кунц и Клайв Баркър.

Не мога да не спомена и прекрасната редакторска работа, която е извършила Весислава Савова. Без нейната намеса произведенията определено нямаше да са това, което ще намерите на страниците на този сборник, а именно истински шедьоври от дълбините на хоръра. 

В тази колекция ще намерите три новели:
- Изчезналият близнак
- Сборището на ренесансовите сатанисти
- Въплъщението на Сатаната

Моят личен фаворит е първото произведение тъй като то се доближава най-много до еталона ми за качествен хорър, примесен с мистерия (а аз обожавам мистерията!). Историята е много силна, много напрегната и изпълнена с неочаквани обрати. Действията се прескачат едно връз друго и не оставят читателя нито за миг да си почине. Такива новели харесвам и искам да виждам все повече и повече от тях.

"Сборището на ренесансовите сатанисти", също като заглавието си, е дълбокомислен класически хорър, силно повлиян от Лъвкрафт и кръга му последователи. Малко по-мудно от предното произведение, то също съдържа в себе си всички черти на добрия разказ и ни потопява в една ужасна обстановка, на която лично аз не бих желал да стана свидетел в реалния живот. 

"Въплъщението на Сатаната" е произведение, което, макар и разказано с майсторство, не създава емоциите, предизвикани от предните две. Това се дължи на доста изтърканата тема, която обаче би се харесала доста на почитателите на ърбън фентъзито и хоръра от типа за върколаци, вампири и подобни. 

Донко Найденов е писател, който твори в един доста "пренебрегван" жанр, а именно класическия хорър. Няма да убеждавам за качествата на автора, просто потърсете негови произведения в интернет (а там определено ще намерите доста голямо количество от тях) и ще се убедите от безбройните коментари и оценки, че това е един автор, който заслужава внимание и уважение!

Оценка: 10/10

2 коментара:

  1. Наистина страхотно ревю, което предизвика моя интерес към книгата. Със сигурност ще я потърся.

    ОтговорИзтриване