петък, 3 май 2013 г.

DARYL GREGORY - Pandemonium




АВТОР: Дарил Грегъри
ЗАГЛАВИЕ: Pandemonium
ИЗДАТЕЛСТВО: Del Rey
Година на първото издание: 2008
Страници: 288
Жанр: Фантастика, Ърбън Фентъзи, Алтернативна история
Признания: WORLD FANTASY AWARD номинация; MYTHOPOEIC номинация; LOCUS - 2 място
Рейтинг в GOODREADS: 3.82 / 5 от 1 251 гласували
Цена: 13 USD






Дарил Грегъри е американски писател на научна фантастика и комикси. Роден е през 1966 година в Чикаго, Илинойс. До момента има три издадени романа и един сборник с разкази.

За мен Дарил Грегъри е един от най-значимите съвременни писатели на фантастика (макар произведенията му да са примесени и с доста елементи от дарк фентъзито и хоръра). Прочетох този роман, защото в него един от героите е самият класик Филип К. Дик, споменава се и неговото творение Валис. Никак не съжалявам обаче че го сторих. Грегъри е невероятен, Грегъри е истинско събитие на съвременната литературна сцена. Повествованието му е интересно и изпъстрено с нови идеи, героите му са живи и оригинални, изпълнени с чувства и емоции. Преклонът му към класици като Дик е явен и доста добре експлоатиран.

Преплитайки теми именно от своите любими писатели, съчетавайки ги с лекия си и хубав стил, както и със съвременните си идеи и възгледи за живота, той съживява един свят на демони, превръщайки "Пандемониум" (в буквален превод "Свърталище на демони") в една алтернативно-историческа книга, в която демони са започнали да обладават хора от далечната 1950 година до ден-днешен.

С този си роман Дарил Грегъри печели наградата "Крофърд" за Най-добър роман и според моето скромно мнение, това отличие е напълно заслужено.

Определено Грегъри ще напише още много хубави романи, които ще оставят ярка следа във фантастиката и в литературата. За жалост той не е един от най-продуктивните писатели, но това не му пречи да издава качествени книги. Задължително четиво за всички фенове на съвременната дарк фантастика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар