четвъртък, 18 април 2013 г.

Ф. ПОЛ УИЛСЪН - Проклятието (ADVERSARY CYCLE #2 / REPAIRMAN JACK #1)



АВТОР: Ф. Пол Уилсън
ЗАГЛАВИЕ: Проклятието / The Tomb
ИЗДАТЕЛСТВО: Бард
Година на българското издание: 1996
Година на първото издание: 1984
Страници на БГ изданието, меки корици: 288
Жанр: Хорър
Рейтинг в GOODREADS: 4.06 / 5 от 3 928 гласували


"Проклятието" е вторият роман от "Цикълът за Врага" и първият от серията романи за "Майстор Джак". Първият, "Крепостта", ни отведе в 40-те години, в Румъния, прохода Дину, където нацисти, есесовци и евреи бяха пратени в старинна крепост, за да се борят с непознато зло, сеещо смърт наоколо. В това продължение, действието се развива в Америка, наши дни, а темата отново е обвързана с исторически събития, този път случили се в Индия. 

Майстор Джак е антигерой, който не се съобразява с наложените обществени норми. Той няма здравна осигуровка, нито пък плаща данъци. Джак върши нещата по свой собствен и много ефикасен начин. В този първи том от приключенията на Майстора, той е изправен пред митични демони, които заплашват любимите му хора. С цената на всичко Джак трябва да излезе победител от битката и да разкрие древна мистерия, която тегне като проклятие над стар индийски род. 

След "Крепостта" смятах, че Уилсън е поставил летвата прекалено високо дори и за самия себе си. Уви! Този роман не отстъпва по нищо на предшественика си. 
Поредният шедьовър на Ф. Пол Уилсън, който явно е машина за произвеждане на хубави книги. Продължавам напред с третата книга от "Цикълът за Врага". 

Уилсън е задължителен за феновете на хоръра и хубавата проза.

Оценка: 10/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар