вторник, 30 април 2013 г.

F. PAUL WILSON - The Touch (ADVERSARY CYCLE #3)




Това е третата книга от "Цикълът за Врага" (The Adversary Cycle) на Ф. Пол Уилсън. Как точно този роман се връзва с предните 2 и кой е този Враг на мен не ми е ясно. Надявам се тези въпроси да получат отговорите си в следващите 3 книги от поредицата. Но да оставим този проблем настрана за момента. 

Какво имаме тук? След "Крепостта" (или известен у нас като "Пазителят на меча") - един истински шедьовър на литературното изкуство и "Проклятието" - роман от същата висота, следва не толкова силният "Докосването" (до момента не е издаван на български). Не че произведението не го бива, напротив, много е силно даже, но сравнено със своите предшественици изостава доста назад от тях. 


Около какво се върти целият роман (също слаба черта, че нещата се въртят около едно-единствено нещо, а не е както предните два, постоянно да се случва нещо ново, което да обогатява общата идея/идеи) - доктор Алан Булмър получава способността на Докосването или както един от героите, а именно виетнамеца Ба, го нарича - Dat Tay Vao (Уилсън има и разказ със същото заглавие). То му дава възможност да лекува всякакъв вид болести, заболявания и деформации. Мигновено животът му се променя осезаемо и всичко се обръща с главата надолу. И дотук свършва интересното. Няма някаква дълбока мистерия или главен проблем, над който да се "блъскат глави". Не, няма!


Романът е спасен от невероятния стил на Ф. Пол Уилсън, благодарение на който и сметките за ток и вода биха придобили съвсем различно усещане, но все пак и това не е достатъчно да превърне "Докосването" в поредния шедьовър на автора.
Въпреки всичко, това е един приятен и приличен роман, който е задължителен за всички фенове на Уилсън и на лекия хорър (трудно ми е да определя тази книга като хорър, но се придържам към общия замисъл на поредицата). 


Определено има какво да се желае още от това произведение, но предполагам, че на хората, които не са чели "Крепостта" и "Проклятието", ще им се хареса доста. 


Е, аз продължавам със следващата, четвърта част!


Оценка: 8/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар